Remissversion: Depression och ångestsyndrom (2025)
Behandling och stöd
Psykoedukation vid depression och ångest hos vuxna
Insatsen utgörs av information om sjukdomen, möjliga behandlingar och återfallsprevention. Insatsen kan ges individuellt och i grupp.
Målgrupp eller situation
Individer med diagnostiserad depression eller ångestsyndrom.
Kunskapsläge
Individens rätt till information är lagstadgad i patientlagen. Med kunskap om det egna tillståndet blir det lättare att hantera. Det ökar också individens kontroll och möjlighet att delta i beslut om vård och handläggning.
Kompetenskrav
Hälso- och sjukvårdspersonal med adekvat kunskap om målgruppen, tillståndet och utbildning i metoden.
Sammanfattning
Psykoedukation omfattar information om sjukdomstillståndet, olika behandlingsmetoder och vad individen kan göra själv för att hantera sitt tillstånd. Information om tillståndet och grundläggande behandlingsprinciper kan i sig verka ångestlindrande och utgör grunden för vidare behandling.
Syftet med insatsen är att ge individen stöd i att utveckla egna strategier för att bättre förstå och hantera sin sjukdom samt förutsättningar för att fatta informerade beslut om sin egen behandling. Psykoedukation ges muntligt och/eller skriftligt, och anpassas efter individens förutsättningar och funktionsnivå.
Genomförande
Psykoedukation bör erbjudas till alla individer med depression och ångesttillstånd. Insatsen ska ges så snart det är möjligt och kan riktas både till individen och hens närstående.
Psykoedukativa insatser
Förslag på innehåll:
Information om tillståndet
Orsaker, symtom, förklaringsmodeller, sjukdomsförlopp och konsekvenser. Hänvisning till adekvata kunskapskällor om tillståndet.
Hjälp till självhjälp
Strategier för egen symtomhantering och information om vad individen kan prova själv för att hantera sitt tillstånd. Personcentrerad information om levnadsvanor och strategier för hantering av stressfaktorer i vardagen.
Information om hantering av eventuellt försämrat tillstånd, inklusive kontaktvägar.
Information om behandlingsalternativ
Information om rekommenderade behandlingsmetoder för tillståndet.
Material
Nationell samverkan för psykisk hälsa
Riksförbundet för social och mental hälsa
Behandlingsmodell Ett självständigt liv (ESL), Socialstyrelsen
Illness Management Recovery (IML), Uppdrag Psykisk Hälsa
Självhjälpsgrupper, Självhjälpshuset Solkatten