Kognitiv beteendeterapi med exponering med responsprevention vid tvångssyndrom hos vuxna

Remissversion: Depression och ångestsyndrom (2025)

Behandling och stöd

Kognitiv beteendeterapi med exponering med responsprevention vid tvångssyndrom hos vuxna

Kognitiv beteendeterapi (KBT) med exponering med responsprevention (ERP) är en effektiv metod för behandling av tvångssyndrom.

Målgrupp eller situation

Vuxna med diagnostiserat tvångssyndrom (OCD).

Kunskapsläge

Socialstyrelsens nationella riktlinjer (NR) anger att hälso- och sjukvården bör erbjuda KBT med exponering och responsprevention (ERP) till vuxna med tvångssyndrom (prioritet 1).

Kompetenskrav

Psykolog eller legitimerad psykoterapeut med relevant psykoterapiinriktning, eller hälso- och sjukvårdspersonal med grundläggande psykoterapiutbildning (tidigare steg-1) med relevant inriktning under kvalificerad handledning.

Sammanfattning

För tvångssyndrom (OCD) hos vuxna finns effektiv behandling. I första hand rekommenderas KBT med exponering med responsprevention (ERP). Utgångspunkten för behandlingen bör vara en vetenskapligt utvärderad behandlingsmanual men med individuella anpassningar.

Vid utebliven adekvat behandling finns risk för successiv försämring med ytterligare funktionsnedsättning samt ökad suicidrisk. Det är därför avgörande att identifiera och diagnostisera individer med tvångssyndrom.

Genomförande

De huvudsakliga behandlingskomponenterna i KBT med ERP är exponering, som innebär att närma sig det som väcker ångest och obehag, och responsprevention, som innebär att öva på att avstå från de tvångshandlingar som syftar till att minska obehaget. Mellan sessionerna förväntas individen  att arbeta så gott som dagligen med ERP på egen hand. 

Ofta förekommer tvångsproblematiken i hemmet. Därför kan terapeutledd exponering i hemmiljön vara centralt i behandlingen. Att involvera personer i individens närhet är ofta fördelaktigt för att uppnå behandlingseffekter. Anhöriga bör följaktligen erhålla både psykoedukation och råd från behandlaren.

Individuell anpassning av KBT-behandlingen

För vuxna med tvångssyndrom är till exempel samsjuklighet, komplexa tillstånd eller tidigare behandlingsförsök utan fullgott resultat vanligt förekommande. Samsjuklighet är vanligtvis inte ett hinder för ERP. Anpassning av behandlingsupplägget kan behövas utifrån tillståndets karaktär, liksom efter individens livssituation och önskemål. Både behandlingens längd, intensitet och innehåll kan anpassas. Behandlingen kan upplevas krävande, vilket kan påverka följsamheten och avhopp är inte ovanligt.

KBT med ERP vid tvångssyndrom kan förmedlas på olika sätt utifrån behov och personcentrering: 

  • vägledd självhjälp med självhjälpslitteratur
  • internetförmedlad behandling (IKBT)
  • gruppbehandling
  • individuell “face-to-face” behandling.

I enlighet med principen om stegvis vård rekommenderas individen att påbörja behandlingen på den insatsnivå som tar minst resurser i anspråk och som samtidigt kan förväntas möta individens behov.

Exposure and Response (Ritual) Prevention for Obsessive-Compulsive Disorder: Therapist Guide enligt Foa et al.

Uppföljning

Uppföljning av behandling vid depression och ångestsyndrom hos vuxna bör alltid göras kontinuerligt på individnivå med hjälp av validerade skattningsskalor. En central intervention i slutet av behandlingar är att formulera en vidmakthållandeplan. Uppföljning och bedömning av kvarvarande symtom och funktionsnivå bör göras i samband med behandlingsavslut, och för tillstånd med risk för återfall kan man behöva följa upp även efter avslutad intervention.

Uppföljning av tvångssyndrom stöds av adekvata skattningsskalor. Följande mått är rekommenderade för tvångssyndrom:

OCI-R – Obsessive–Compulsive Inventory-Revised
OCI-R består av 18 frågor om obehag förknippat med tvångstankar och tvångshandlingar. Utöver totalsumma kan man också räkna ut summa för sex delskalor.

Y-BOCS – Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale
Y-BOCS är en klinkerintervju som är guldstandard för uppföljning av tvångssyndrom. Den kräver utbildning och kalibrering för att vara tillförlitlig. Symtomchecklistan kan användas för kartläggning, skattningen bör reserveras för uppföljning av specifik OCD-behandling.

Påverkan på funktion rekommenderas att följas med skattningsformuläret WHODAS (World Health Organization Disabililty Assessment Schedule). 

  • WHODAS 2.0 med 36 frågor, självadministrerad

Vid kartläggningen kan med fördel den längre versionen med 36 frågor användas för att få en bild av vilka livsområden som påverkas. 

  • WHODAS 2.0 med 12 frågor, självadministrerad

Vid uppföljning kan den kortare versionen med 12 frågor underlätta att skattningen besvaras vid fler tillfällen.

Märkning

  • Utförare: Primärvård | Första linje, Psykiatrisk öppenvård, Ungdomsmottagning
  • Yrkesroll: Läkare, Psykolog, Kurator | Socionom, Psykoterapeut
  • Typ av behandling/stöd: Psykologisk behandling
  • Åldersgrupp: Vuxna (18-64 år), Äldre (65- år)
  • Tillståndets svårighetsgrad: Lindrig, Medelsvår
  • Tillstånd: Tvångssyndrom (OCD)