Kognitiv beteendeterapi

Remissversion: Depression och ångestsyndrom (2025)

Behandling och stöd

Kognitiv beteendeterapi

Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en strukturerad och avgränsad psykoterapiform som fokuserar på samspelet mellan tankar, känslor och beteenden med målet att minska symtom och öka individens funktionsnivå.

Målgrupp eller situation

Individer med olika typer av psykiatriska symtom och diagnoser, exempelvis depression eller ångestsyndrom.

Kunskapsläge

Socialstyrelsens nationella riktlinjer (NR) anger KBT som den högst prioriterade psykologiska behandlingen för samtliga ångest- och depressionsdiagnoser. KBT bör erbjudas

  • vid lindrig till medelsvår depression hos barn, ungdomar och vuxna (prioritet 2)
  • vid tvångssyndrom hos barn, ungdomar och vuxna och då KBT och exponering med responsprevention (ERP) (prioritet 1)
  • vid PTSD hos barn och ungdomar (prioritet 2) och vuxna (prioritet 3) och då traumafokuserad KBT
  • vid GAD hos barn och ungdomar (prioritet 3) och vuxna (prioritet 5)
  • vid social ångest hos barn, ungdomar och vuxna (prioritet 3)
  • vid paniksyndrom hos vuxna (prioritet 3)
  • vid separationsångest, selektiv mutism och specifik fobi hos barn och ungdomar (prioritet 3).

Kompetenskrav

Psykolog eller legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, alternativt hälso- och sjukvårdspersonal med grundläggande psykoterapiutbildning i KBT (tidigare steg-1) under kvalificerad handledning.

Sammanfattning

Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en strukturerad och avgränsad psykoterapiform som fokuserar på tankar, känslor och beteenden och hur de påverkar och påverkas av individens psykiska hälsa. Behandlingen utgår från individens situation och hur tidigare erfarenheter påverkar hur individen hanterar problem och agerar i olika situationer i sitt liv. Den höga prioriteringen av KBT gäller oavsett om behandlingen  erbjuds i grupp, individuellt, digitalt eller fysiskt.

Genomförande

KBT är ett samlingsnamn för olika terapiinriktningar som i olika grad fokuserar på hur individens beteende och tankar påverkar individens mående. Vissa former av KBT lägger mer vikt vid  att höja individens funktionsnivå, medan andra inriktningar  lägger mer vikt vid  symtomreduktion. 

KBT kan ges i form av manualbaserade behandlingsprotokoll som har evidens vid behandling av olika psykiatriska tillstånd. Beroende på symtomens svårighetsgrad och individens  behov kan antalet sessioner och upplägg variera. Behandlingen utvärderas kontinuerligt, och insatsen anpassas efter individens fortsatta behov.  

Vissa inriktningar inom KBT är transdiagnostiska, det vill säga att samma interventioner och konceptualiseringar används för flera olika tillstånd.

Kognitiv beteendeterapi (KBT) är ett paraplybegrepp som rymmer flera evidensbaserade metoder, tekniker och manualer. Som terapiform kännetecknas KBT av följande:

  • Kartläggning och psykoedukation för att skapa en gemensam förståelse för vad som utlöst individens problem och de faktorer som vidmakthåller besvären.
  • Fokus på att förändra de tankar och beteenden som kan spela en central roll i problematiken, i syfte att öka funktion, minska symtom och att förbättra måendet.
  • Behandlingen bedrivs aktivt, målmedvetet och avgränsat i tid med fokus på de svårigheter som föreligger här och nu.
  • Teamarbete där individen är expert på sina besvär och behandlaren är expert på metoden (som kommuniceras i en öppen dialog).
  • Mätbara behandlingsmål som utvärderas längs vägen (kan vara både symtom-, beteende- och/eller funktionsmått).
  • Förmedlingssättet kan variera (t.ex. fysiska möten individuellt eller i grupp, via internetbehandlingsprogram, självhjälpsböcker eller genom videobesök). Det vetenskapliga stödet för olika förmedlingssätt kan dock variera för olika diagnoser.
  • “Hjälp till självhjälp” då behandlingen till stor del utgörs av arbete med hemuppgifter.
  • I slutet av behandlingen görs en vidmakthållandeplan i syfte att förebygga återfall. I planen sammanfattas lärdomar och strategier från behandlingen.

Följande komponenter kan ingå i en KBT-behandling, anpassat efter individen:

  • Kartläggning och konceptualisering
    Inledningsvis genomförs en kartläggning av individens tankar, känslor och beteenden i relation till det presenterade problemet. Situationer som ger upphov till problembeteenden och deras konsekvenser analyseras genom en beteendeanalys. Rational för behandling anpassas till individens specifika problembild, som en gemensam utgångspunkt i det kontinuerliga behandlingsarbetet.
  • Psykoedukation
    Utbildning som avser både allmän information om tillståndet, men också specifik information om aktuell behandlingsmodell och interventioner.
  • Beteendeaktivering
    Individen kartlägger positivt förstärkande aktiviteter i livet, och ökar frekvensen av dem genom att schemalägga och genomföra dem i sin vardag.
  • Exponering
    Individen närmar sig situationer som väcker obehag, för att träna på adekvata hanteringsstrategier som ger upphov till minskat obehag.  
  • Kognitiv omstrukturering
    Individen lär sig färdigheter för att observera och hantera negativa tankar, vilket kan påverka individens känslor och beteenden. 
  • Beteendeexperiment
    Individen provar nya beteenden i en viss situation, vilket kan ge en ny upplevelse och därigenom alternativa tankar och känslor. 
  • Modellinlärning
    Individen uppmuntras att observera och prova andra personers beteenden (föräldrar, behandlaren, kompisar etc.), vilket kan ge upphov till inlärning av alternativa strategier och nya erfarenheter.
  • Färdighetsträning
    Individen övar på kommunikation, problemlösning och hanteringsstrategier för att kunna bryta med sitt problembeteende. Alternativa beteenden provas och lärs in. 
  • Hemuppgifter
    Individen får med sig uppgifter att träna på mellan sessionerna för att öva på nya strategier. Hemuppgifterna följs upp vid nästa terapisession. Vid behandling av barn och ungdomar är det vanligt att föräldrarna är delaktiga i hemuppgifterna, speciellt för yngre barn. 
  • Aktivering av det parasympatiska nervsystemet
    Individen tränar på avslappning, andningsövningar som kompletterande inslag i behandlingen. 
  • Medveten närvaro
    Individen tränar på att vara uppmärksam på det som sker här och nu.Kan vara ett återkommande inslag i behandlingen för att uppnå effektiv exponering, uppmärksamma ohjälpsamma tankar eller beteenden och för att individen lättare ska kunna agera utifrån medvetna val.
  • Återfallsprevention
    Inför avslutning av behandlingen upprättas en vidmakthållandeplan för att behandlingsresultatet ska bestå. I planen anges strategier som har varit hjälpsamma för individen och vad individen behöver fortsätta träna på, samt vilka strategier som kan användas för att hantera en eventuell försämring.

KBT för barn och ungdomar anpassas till individens ålder, mognadsgrad och sociala sammanhang. 

KBT är den metod som oftast har högst prioriteringsgrad för barn och ungdomar i Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård och stöd vid depression och ångestsyndrom. 

Vid behandling av barn och ungdomar är det centralt att involvera det sociala nätverket i form av familj, skola och kamrater. Grad av medverkan av vårdnadshavare avgörs utifrån individens ålder, mognadsgrad och behov. Vårdnadshavare är en viktig resurs för att hjälpa barn och ungdomar att genomföra hemuppgifter och stötta i exponering. Vårdnadshavarna kan i sin tur behöva stöd i att inte själva bidra till att vidmakthålla barnets problembeteenden genom till exempel försäkringar eller undvikandebeteenden.

Rekommenderade behandlingsinsatser med högt evidensläge behöver integreras med klinisk erfarenhet och med hänsyn till individens förutsättningar och önskemål.

Inom specialiserad psykiatrisk vård är till exempel  samsjuklighet, komplexa tillstånd eller tidigare behandlingsförsök utan fullgott resultat vanligt förekommande, vilket kan kräva anpassning i behandlingsupplägget.

Inom primärvården kan ett mer processbaserat behandlingsupplägg vara indicerat, samt transdiagnostiska protokoll vara användbara.

Uppföljning

Mätbara behandlingsmål följs upp och utvärderas under behandlingens gång och efter avslutad behandling. En vidmakthållandeplan formuleras i syfte att förebygga återfall i problembeteende. För vissa tillstånd och behandlingar finns särskilda rekommenderade utfallsmått, utvärderingsinstrument och skattningsskalor.

Se också Systematisk uppföljning av depression och ångestsyndrom hos vuxna och hos barn och ungdomar.

Material

KBT (Kognitiv beteendeterapi), Socialstyrelsen

Märkning

  • Utförare: Mödra- och barnhälsovård, Psykiatrisk öppenvård, Primärvård | Första linje, Psykiatrisk heldygnsvård, Psykiatrisk akutvård, Habilitering, Somatisk öppenvård, Somatisk heldygnsvård, Somatisk akutvård, Tandvård, Kommunal hälso- och sjukvård, Ungdomsmottagning, Mariamottagning
  • Yrkesroll: Läkare, Psykolog, Sjuksköterska, Logoped, Dietist, Fysioterapeut, Arbetsterapeut, Kurator | Socionom, Psykoterapeut
  • Åldersgrupp: Barn (0-17 år), Vuxna (18-64 år), Äldre (65- år)
  • Tillståndets svårighetsgrad: Lindrig, Medelsvår, Svår
  • Tillstånd: Ångest och depression