Uppföljning av behandling

Gå till huvudsidan: Depression och ångestsyndrom

Depression och ångestsyndrom

Uppföljning på individnivå

Uppföljning av behandling

Att göra en vidmakthållandeplan ingår som en central intervention i slutet av en KBT-behandling men kan också användas vid annan behandling.

Målgrupp eller situation

Att göra en vidmakthållandeplan ingår som en central intervention i avslutningen av en kbt-behandling men kan vara av värde att använda sig av även vid annan psykologiskt inriktad behandling eller farmakologisk behandling.

Kunskapsläge

Vidmakthållandeplan är en ingående komponent i de psykologiska kbt-behandlingar med gott vetenskapligt stöd som rekommenderas av Socialstyrelsen. Det finns ingen rekommendation kring vidmakthållandeplan som enskild komponent eller forskning som testat den unika vikten av att göra en vidmakthållandeplan utanför en kbt-behandling. Dock är det vanligt att kliniker tillsammans med patienten gör en sammanfattning av behandlingen och vidmakthållandeplanen kan ge ett mervärde genom en tydligare struktur, process och innehåll.

Kompetenskrav

Grundläggande psykoterapiutbildning i kbt eller leg.hälso- och sjukvårdspersonal som är väl förtrogen med kbt-interventionen för vidmakthållandeplan, dess syfte och genomförande. Kontinuitet är en fördel varför vidmakthållandeplanen hanteras av någon som har varit delaktig i patientens behandling.

Sammanfattning

Vidmakthållandeplanen syftar till att sammanfatta de delar av behandlingen patienten haft nytta av och som gagnat tillfrisknandet och som hen kan fortsätta använda sig av. Vidmakthållandeplanen synliggör vilka förändringar patienten genomfört på egen hand för att på så sätt öka känslan av egenförmåga. I vidmakthållandeplanen identifierar patienten också risksituationer för bakslag och gör en plan för hur dessa kan hanteras.

Genomförande

Vårdgivaren ber patienten göra en skriftlig vidmakthållandeplan i slutet av behandlingen, till exempel som en hemuppgift för en gemensam återkoppling vid det avslutande mötet, eller under det avslutande mötet.
I vidmakthållandeplanen noterar patienten vilka lärdomar hen fått med sig genom behandlingen; vilka strategier och metoder, vilka tankar, beteenden, aktiviteter som varit till godo för hen under behandlingen och vad som är av vikt att fortsätta med även när behandlingen avslutats. Vidmakthållandeplanen synliggör vilka förändringar patienten genomfört på egen hand och kan på så sätt öka känslan av egenförmåga. Vidmakthållandeplanen innefattar även en inventering av risksituationer för försämrat mående och bakslag med en plan för att hantera dessa.
Vårdgivaren kan bistå genom gemensam reflektion om det uppstått svårigheter med att skriva planen. Planen används med fördel vid förnyad kontakt av samma anledning.

Uppföljning

Vårdgivaren ber patienten göra en skriftlig vidmakthållandeplan i slutet av behandlingen och erbjuder att tillsammans gå igenom planen vid ett uppföljningsmöte. I detta möte kan behandlaren bistå genom gemensam reflektion om det uppstått svårigheter med att skriva planen. Planen används med fördel vid förnyad kontakt av samma anledning. Analysera tillsammans med patienten om någon av de identifierade risksituationerna förevarit och om patienten kan använda sig av sin handlingsplan för bakslag. Vidmakthållandeplanen påminner patienten om de strategier, metoder och beteenden som var till gagn för patienten vid förra sjukdomstillfället.

Märkning

  • Utförare: Primärvård | Första linje, Psykiatrisk öppenvård
  • Yrkesroll: Läkare, Psykolog, Psykoterapeut